Na vinice i jednotlivé řádky révy je krásný pohled. Zastřižení, kterému se správně říká osečkování, má ale hlavně svůj praktický důvod. Udržuje bez problémů průjezdné řádky a hlavně vzdušnou osluněnou zónu hroznů. Dnes se nejvíce používá rýnsko-hesenské vedení. To poskytuje vinohradníkovi mnohem větší pracovní komfort, u větší části prací se totiž nemusí ohýbat. Dříve se réva pěstovala "na hlavu" a většina prací tak probíhala v předklonu. Réva se navíc pěstovala v hustějším sponu, což znamenalo více jedinců na hektaru a opět více ohýbání. Osečkování dřív ulehčovalo manuální péči o jednotlivé hlavy. Zohýbat se neustále k zemi by bylo opravdu hodně náročné. V dnešní době usnadňuje péči o vinice. Letošní sklizeň je v plném proudu.
Stromů je dnes ve vinici málo, zavazí technice.
Jejich stín je ale k nezaplacení.
Příští rok představíme nové červené víno REZERVA.
Zrát bude 12 měsíců v dřevěných sudech - vracíme tím výrobu zpět, přímo do starého Habánského sklepa.
Zastrkovač letorostů je velký pomocník, který nám ušetří spoustu ruční práce.
Na fotce je v akci na vinici v Sedleci.
Výborná zpráva z vinic - poslední keře révy odkvetly, do sklizně prvních hroznů zbývá zhruba 60 dní.
Michal Janůšek je šéfem naší vinotéky.
Zároveň vás rád provede po našem Habánském sklepě.
90 minut povídání o Habánských sklepech a víně? Jak praví známý citát - dobře strávený čas uběhne jako voda.